Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 18 mei 2016

Heksen (9)

Wat voorafging: Magherman betwijfelt dat zijn vrouw Katje als kind een heks heeft gezien. Katje wil echter slapen en heeft geen zin in een discussie.

Maar Maghermans vrouw antwoordt niet meer en draait zich verder van hem weg. Als een tol zou ze verder draaien als dat kon. De tijd van praten is voorbij, ze wil slapen nu. 

Katjes hebben veel slaap nodig. Schoonheidsslaapjes en gewone slaapjes om opnieuw tot rust te komen en te herstellen van de drukte van de dag. Magherman niet, hij heeft weinig rust nodig. Zijn hersenen zijn als dolende ridders, die dolen dag en nacht, in goede en slechte tijden. 

Magherman hoort zijn vrouw diep inademen door haar neus. Ze snurkt niet, ze doet alleen maar alsof. Het Katje doet alsof ze in één klap in slaap is gevallen, maar dat is niet zo, ze doet te hard haar best om geloofwaardig over te komen. 

Tot morgenvroeg zal ze geen woord meer uitbrengen, blijft ze stom voor hem. Stom als een vis achter de glazen wand van zijn aquarium. Maar niet doof, dat weet hij, absoluut niet doof.
‘Doe je lamp uit,’ sist hij, ‘heksen bestaan niet.’

’s Morgens zit de poes Magherman op te wachten aan de achterdeur. Ze miauwt verschrikkelijk, of eerder nog, ze jankt. Als hij de deur openduwt, trippelt ze naar haar eetbakje op de veranda. Ook het Katje kon vroeger zo trippelen, zo parmantig, zo uitdagend. Dat was vroeger, toen hij haar pas leerde kennen, toen Swa tijdelijk langs de achterdeur uit haar leven was verdwenen.

Magherman bekijkt de poes alsof hij haar bestaan vergeten was. ‘Wat wil je, Snoetje? Wat wil je van mij?’ Iedereen wil iets van hem. Geborgenheid, zekerheid en vroeger het Katje zelfs liefde. Maar met liefde is het als met geluk: te veel liefde kan je gezondheid schaden. Waarom waarschuwen ze daar niet voor op de achterkant van kleffe stationsromannetjes?

Benieuwd naar het vervolg van 'Risk'? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten