Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

zondag 1 mei 2016

Risk (8)

Wat voorafging: het is nog koud want Pasen valt uitzonderlijk vroeg. Het is niet voor het eerst dat de collega's van het reclamebureau Risk samen naar zee trekken.

Pasen is uitzonderlijk vroeg dit jaar. Het heeft te maken met de volle maan, dat heeft Robert in de krant gelezen. Omdat het zo uitzonderlijk is, moet het uitgelegd worden met kleurrijke grafiekjes en tijdslijnen. Alleen het uitzonderlijke verdient aandacht. 

Het paasfeest wordt gevierd op de eerste volle maan na het begin van de lente. Vroeger op het jaar kan Pasen nauwelijks vallen. Of toch, bijna tweehonderd jaar geleden, in 1818 –amper drie jaar na de Slag van Waterloo - was het paasfeest zelfs op 22 maart.

De schoolvakantie moet nog beginnen. Leerlingen struikelen nog volop over de Franse vervoegingen of over de tafels van zeven en acht, die heeft Robert altijd de lastigste gevonden.  

Het plein is inmiddels helemaal verlaten, op een vrouw met een hondje na. De vrouw is niet meer van de jongsten en het hondje keft ook al klaaglijk. 'Kom,’ herhaalt Karin en loopt met ingetrokken hoofd naar de wagen. Robert snelt als een keffertje achter haar aan. Eigenaardig genoeg voelt hij zich daar niet eens slecht bij.

Vroeger waren Freek en Robert al eens samen naar zee geweest. Het was een mooie dag, wat stapelwolken maar toch overwegend blauwe luchten. Een beetje fris voor de tijd van het jaar, de opwarming van de aarde was nog geen hoofdpunt in het avondnieuws en de fruittelers in Haspengouw klaagden nog steen en been over de late vorst. ‘Een heel geschikte dag om op zee te gaan,’ vond Freek.

Maar Robert twijfelde, het was de periode waarin hij nog niet durfde te weigeren tegenover Freek. Hun verstandhouding was goed, ze vulden elkaar aan als peper en zout. Ze waren in zekere zin vrienden, geen bloedvrienden weliswaar, maar maten, partners in crime. 

Had Robert het geluk van een zoon mogen ervaren, had hij Freek zelfs gevraagd als peter. Van een dochter niet, nee, niet van een dochter, dat kon je niet maken bij Freek. Kon je dat alles op losse schroeven zetten door lichtzinnig te bedanken voor een geïmproviseerd uitstapje naar de kust? 

Benieuwd naar het vervolg? Volg deze blog via mail (Submit: zie rechts bovenaan) en je ontvangt alle bijwerkingen vanzelf in je mailbox!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten