Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

zondag 8 mei 2016

Risk (9)

Wat voorafging: vroeger waren Freek en Robert Impens echte makkers. Soms sloten ze bij lekker weer het reclamebureau. Een enkele keer trokken ze samen naar zee.

Het gebeurde toen wel meer dat Freek ’s morgens rond negenen arriveerde en zei dat ze zo’n heerlijk weer hadden voorspeld. ‘Echt een weertje om uit te varen.’ Dan sprong hij in zijn Porsche en reed richting Oostende.

Bij gelegenheid hing Robert ’s namiddags een briefje voor de deur ‘gesloten wegens overmacht’ en trok daarop naar huis om wat in de tuin te spitten of om in het gemeentelijk park te wandelen met Yvonne. 

Op mooie dagen wemelde het in het park van de jonge moeders met kinderwagens. Er werd gespeeld, gegild en zelfs openlijk gezoogd op de banken en op het malse grasveld tussen de bloemenperken. De wereld toonde zich wreder op zonnige dagen omdat er zoveel geluk gedachteloos werd uitgestald. Tevreden mensen ervaren hun geluk als een vanzelfsprekende verworvenheid, niet als een toevallige en voorbijgaande samenloop van omstandigheden.

Als Robert zich nu op regendagen door het Gentse stadspark sleepte, ontmoette hij alleen maar lotgenoten, verschoppelingen van het leven. Af en toe herkende hij iemand en groette dan bijna onzichtbaar. Een bescheiden knikje, een bange haas waardig die in elke mens een jager vermoedt. Een enkele keer stak Robert de hand op, nooit meer dan dat, mistroostigheid liet zich niet opkalefateren met knuffels en zoenen.

Die dag had Robert zich laten overhalen door Freek om mee de zee op te varen. Met wankele tred betrad hij de boot. Freek had voor mondvoorraad gezorgd, kant-en-klare belegde broodjes van een speciaalzaak. En verder natuurlijk drank, veel drank, gezelligheid liep voor Freek doorheen de lever. 

Benieuwd naar het vervolg? Volg deze blog via mail (Submit: zie rechts bovenaan) en je ontvangt alle bijwerkingen vanzelf in je mailbox!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten