Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 20 april 2016

Heksen (5)

Wat voorafging: Magherman staart graag door het raam, tot verbijstering van zijn vrouw. Maar hij begrijpt dan weer niet dat zij naar licht amusement kijkt op televisie.

Meestal noemt hij zijn vrouw het Katje. Niet zozeer omdat ze dol is op poezen, maar meer nog omdat hij het moeilijk heeft met de uitgang ia van haar naam. Mensen doen zo al ezelachtig genoeg, je hoeft ze heus niet op weg te zetten. 

Er wordt op het werk gepraat over de kandidaten, en vooral over de prijzen die er te winnen vallen. Als je één dergelijk programma wint, als beste quizzer of zelfs als grootste onbenul, hoef je de rest van je leven niet meer te werken.

Daar kan Magherman alleen maar van dromen. Hij weet niet wat hij met al die vrije tijd zou aanvangen. Misschien zou hij dan eindelijk echt toekomen aan al die dure boeken en aan al die kranten. Niets is ouder dan de krant van gisteren, maar Magherman krijgt het niet over zijn hart om ook maar één krant weg te gooien. 

Later, ooit, als hij op pensioen is of arbeidsongeschikt, vangt hij de grondige lectuur aan van de kranten die nu in vrede rusten in het schuurtje. Dan begint hij aan een wetenschappelijke studie, daar is altijd belangstelling voor. Of beter nog, maakt hij kunstzinnige creaties met de kranten. 

Sinds jaren houdt Magherman zijn creativiteit onder dekzeil, als een kwade geest heeft hij zijn creativiteit in een fles gestopt. Ooit zal hij de kurk van de fles halen en dan gaat zijn creativiteit met hem op de loop. Dan zal Magherman niet meer instaan voor de gevolgen. Maar voorlopig is hij een heer van stand, beheerst en voorbeeldig, steeds keurig gekapt, zolang niemand de geest bevrijdt. 

Laatst nog was er een meisje op televisie, een mooi meisje, een bloedmooi meisje zelfs waarmee Magherman best wel eens een cappuccino, een echte Italiaanse met room, wou gaan drinken. Het bloedmooie meisje nam aan dat de toren van Pisa zich in Rome bevond. Ze meende het echt, je zag haar ontgoocheling toen de toren van Pisa zich gewoon in Pisa bleek te bevinden. Zo doodt men het mysterie in het leven, las Magherman in haar verbouwereerde ogen.

Benieuwd naar het vervolg van 'Risk'? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten