Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 6 april 2016

Heksen (3)

Wat voorafging: Thomas Magherman is een man van rituelen. Hij houdt van zwaar vervoer, van zijn kwaliteitskrant en van zijn boeken.

Elke middag als hij de krant op haar vaste plek legt, tilt Magherman ook even de topper van het moment op. Hij controleert of er geen stof op de kaft ligt en of er geen vieze vingers van de werkster te bespeuren zijn. De werkster komt uit Polen. Werksters uit Polen zijn goedkoop, nog altijd, maar ze hebben geen respect voor ongelezen boekentoppers. 

De Poolse werkster is vroom. Magherman weet niet of alle Poolse werksters vroom zijn, maar hun werkster is het ongetwijfeld. Om haar hals bungelt een verguld kruisje en ze begint elke werkdag met een gebed. Van dat gebed begrijpt Magherman geen gebenedijd woord, geen sikkepit, maar dat stoort hem niet. Hij merkt dat de werkster ingetogen bidt, zoals zijn eigen moeder lang geleden met een paternoster tussen haar vingers geklemd, en hij ziet dat het goed is. Niemand zal met recht en reden kunnen beweren dat Magherman geen respect opbrengt voor de anderen.

‘Waar bleef je zo lang, Thomas?’ vraagt zijn vrouw Katia als hij als een slaapwandelaar hun kamer binnenslentert.

Ze ligt reeds tussen de lakens. Ze heeft nachtcrème opgedaan, witte vegen lopen over haar wangen en haar hals. Zijn vrouw draagt een witte pyjama, geen hagelwitte, maar een pyjama waarop pandabeertjes staan afgebeeld. 

Beertjes op hun kop, beertjes die achter elkaar aanzitten, die met een bal spelen of elkaar knuffelen. Magherman houdt het meest van de knuffelende beertjes, knuffelbeertjes zijn het. Het oranje nachtlampje werpt een stemmig maar zuinig licht over het nachtkastje. 

Benieuwd naar het vervolg van 'Risk'? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten