Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

zondag 17 april 2016

Risk (6)

Wat voorafging: Karin en Robert bevinden zich in een verhuurkantoor aan zee. Ze vinden een huurhuis voor de paasdagen met drie bedden en een sofa voor hen en hun collega's.

Karin lijkt zich niets van het gesprek aan te trekken. Bijna machinaal propt ze een tweede eitje in haar mond. Het zijn kleine paaseieren en ze staan er voor te grijpen. Melkchocolade met romige pralinévulling. De verlokkingen loeren tijdens de vastenperiode overal, zij het zelden zo uitdagend zoet.

‘Zoals u wil,’ zegt de verkoopster kortaf. ‘In feite betreft het drie bedden en een sofa.’
‘Een sofa?’
‘Een ruime sofa,’ verbetert ze zichzelf. ‘Misschien niet ruim genoeg voor een reus, maar zoveel reuzen zien we hier niet.’ Ze lacht, maar Robert besluit niet mee te lachen. Karin geeft evenmin een krimp. ‘We verhuren het huis al meer dan tien jaar en nog nooit heb ik iemand horen klagen.’

Iemand moet ooit de eerste zijn, denkt Robert, maar tot nader order is zelfs Freek geen volwaardige reus. ‘Een sofa is goed genoeg.’ Een bed is beter, maar hij wil niet te lastig doen. Hij vraagt zich af wie er in de sofa zal moeten slapen. 

Robert heeft een vermoeden. Ze zullen naar elkaar kijken in een slopend stilzwijgen. Hij zal als eerste breken en schoorvoetend zichzelf als vrijwilliger opgeven. Robert slaapt nochtans dikwijls slecht op verplaatsing, een andere matras, een ander donsdeken, kortom andere lucht, het bekomt hem zelden goed.

Karin glimlacht, de kans is klein dat zij in de sofa zal eindigen, zo hoffelijk zijn ze wel. Zelfs Freek met al zijn branie zou zoiets nooit durven voorstellen. Dan kruipt die liever onmiddellijk bij Karin in bed. Alleen al bij die gedachte en de zure herinneringen die ze oproept, voelt Robert een stekende pijn in zijn hoofd.

Freek gaat met Noël nakomen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ze allemaal samen zouden reizen in Freeks snelle wagen. Het is vreemd dat Freek in laatste instantie de plannen heeft gewijzigd. Wat voert hij deze keer in zijn schild?

Benieuwd naar het vervolg? Volg deze blog via mail (Submit: zie rechts bovenaan) en je ontvangt alle bijwerkingen vanzelf in je mailbox!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten