Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 30 maart 2016

Heksen (2)

Wat voorafging: Magherman kijkt graag naar het zwaar vervoer dat langs zijn raam passeert en dat steeds weer vragen bij hem oproept.

Als de weg nadien haar nachtelijke rust terugvindt, vraagt Magherman zich af hoe het konvooi zich door de flessenhals van het dorpscentrum zal wringen. Elke keer opnieuw stelt hij zich de vraag. Maar nooit leest hij achteraf in de krant dat er zich moeilijkheden hebben voorgedaan. 

Al kan het natuurlijk dat Magherman de verkeerde krant leest. Magherman is een trouwe abonnee van een kwaliteitsdagblad, dat hij door de omstandigheden alleen maar vluchtig doorneemt. Aanvankelijk was het zijn vrouw geweest die te veel van zijn aandacht had gevergd. Daarna kwam het werk en toen ook dat zijn glans had verloren, bleek de maatschappij perfect te functioneren zonder dat Magherman zich dagelijks in alle wereldproblemen onderdompelde. 

Oké, de maatschappij functioneert misschien niet volmaakt, maar toch meer dan behoorlijk, vindt Magherman. Wat het functioneren van de maatschappij betreft, is hij best wel pragmatisch. Dat beschouwt hij zelf als een kwaliteit.

Het dagverse exemplaar van de krant legt hij iedere middag keurig op een hoek van het salontafeltje. Daarnaast ligt een boek. Bij voorkeur een lijvig boek, maar in elk geval een boek dat op dat moment in de top-10 staat. Hij koopt de boeken altijd in dezelfde winkel, meestal met een kortingbon. 

De winkeljuffrouw wijst hem bij aankomst al meteen het tafeltje aan waar de boeken uit de top als kostbare kleinoden liggen uitgestald. ‘Daar liggen ze reeds op u te wachten, meneer Magherman’. Het klinkt alsof het zieke kinderen betreft die wachten op de chirurg die hen straks zal opereren. 

Alsof de boeken uitsluitend voor hem zijn uitgestald, zo klinkt het. Dat is niet zo, dat beseft Magherman zelf wel, maar enige dienstverlening aanvaardt hij in dank. Dienstverlening is belangrijk, zelfs als je met een kortingbon betaalt. Anders kan je net zo goed in het warenhuis gaan shoppen. 

Benieuwd naar het vervolg van 'Risk'? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten