Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 23 maart 2016

Heksen (1)

Inleiding: Thomas woont langs een drukke weg waar er veel zwaar vervoer langskomt. Hij houdt ervan om ze door het raam na te staren.

Thomas Magherman schuift de gordijnen open in de warme badkamer. Ingespannen tuurt hij door het raam. Zijn kleine bril staat stevig ingeplant op het topje van zijn neus. Dat geeft hem enige intellectuele uitstraling. Uitstraling hangt van kleinigheden af en een intellectuele uitstraling al helemaal. 

Ze wonen niet residentieel, maar wel langs een drukke verbindingsweg met de hoofdstad. Magherman mag er niet aan denken wie er allemaal voorbij hun raam defileert: vertegenwoordigers, druk bezette zakenlui, zelfs ministers op weg naar een topoverleg. 

Bijna elke avond passeert er een konvooi van uitzonderlijk vervoer, afkomstig uit het zuiden, meer bepaald uit de industriegebieden in het grauwe noorden van Frankrijk. Vreemd toch, bedenkt Magherman, dat de noordelijke industriegebieden zich in het zuiden bevinden. Tegenwoordig zijn de karavanen geregeld afkomstig uit de Chunnel, nabij de beroemde krijtrotsen. 

Als hij aan de krijtrotsen denkt, moet Magherman steeds spontaan glimlachen. Niet dat Magherman wordt voortgedreven door weemoed, maar een snuifje nostalgie zo af en toe houdt zijn leven op smaak.

Dikwijls zijn het containers of grote cylinders die langs hun raam defileren, maar soms zijn het ook onderdelen van bruggen, tramstellen of zelfs pleziervaartuigen. Als ze de bocht uitkomen, ziet Magherman eerst het dreigende knipperlicht van de wagen die escorteert. Aan, uit gaat het licht en wie niet beter weet, vermoedt een politie- of ziekenwagen. 

Pas daarna volgt het eigenlijke zware vervoer. Tientonners zijn het die als logge kevers door het donkere landschap kruipen en alles genadeloos plat walsen wat hen voor de wielen komt. 

Benieuwd naar het vervolg van 'Risk'? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten