Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

zondag 27 maart 2016

Risk (3)

Wat voorafging: Robert Impens bevindt zich in deze Paasperiode in een verhuurkantoor aan zee. Hij is niet hip meer, maar wat dan gezegd van de dame achter de balie?

Robert mag dan passé zijn, voor sommigen even voorbijgestreefd als een schrijfmachine, dat geldt voor wel meer mensen, al betekent dat amper een troost. 

De dame achter de balie in het verhuurkantoor aan zee is bijvoorbeeld opgedirkt alsof ze zo meteen naar een ouderwets dansfeest moet. Haar haren zijn opzichtig geblondeerd, haar vingernagels keurig gevijld en gitzwart gelakt. Robert merkt dat haar mascara al hopeloos is uitgelopen. De prinses van de avond zal ze niet meer worden, prinsessen moeten jong en fris zijn, alsof de leeftijd geen vat op hen heeft.

Nochtans draagt ze een niet onaardige bloes, met veel frutseltjes en kant. Daaronder heeft ze een keurige rok en laarzen. Het is het seizoen waarin nog altijd veel vrouwen laarzen dragen. Laarzen in alle vormen en kleuren, zwarte en bruine, korte en lange, met of zonder hakken, het maakt niet uit. Volgens sociologen willen de dames aangeven dat ze niet langer met zich laten sollen. Zoals ook gelaarsde soldaten niet met zich laten sollen. 

Waarom denkt Robert op dat moment aan gedrilde soldaten? Het is een vreemde gedachte en het is ondenkbaar dat het zijn compagnon Freek zou overkomen. Die had reeds lang aangeboden om de baliedame te vergezellen naar haar feestje. Freek houdt van swingen, tot in de nachtelijke uurtjes, hij ziet zichzelf nog steeds als een koning van de dansvloer.

Zelfs nu, gestrand in een badplaats, in Oostduinkerke op een weekdag, draagt Robert onder zijn overjas een colbert met een vers gesteven hemd. De stropdas ontbreekt niet, enkel op hondsdagen durft hij zich zonder das op straat te wagen. Als deze tijd wat kleding betreft een onoverzichtelijke oceaan is, wil Robert Impens een vuurtorenwachter zijn. Stijlvol en discreet, maar wel een baken voor wie het nodig heeft. 

Ook op Pasen benieuwd naar het vervolg? Volg deze blog via mail (Submit: zie rechts bovenaan) en je ontvangt alle bijwerkingen vanzelf in je mailbox!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten