Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

zondag 28 augustus 2016

Risk (25)

Wat voorafging: Robert had zich destijds ontferm over Melanie, de stagiaire. Hij had haar zowel nuttige tips als allerlei wetenswaardigheden toevertrouwd.

Melanie, het Indische meisje, had Robert liefdevol op weg geholpen. Hij had haar getoond hoe ze een zakelijke brief moest schrijven, waar ze de posttarieven kon terugvinden en waar ze het briefpapier met het logo van het kantoor bewaarden. Kleine dingen, maar die niet onbelangrijk waren in een kantooromgeving.

Tijdens koffiepauzes onderhield hij haar over algemene onderwerpen die haar op korte termijn misschien minder bruikbaar zouden zijn, maar die zeker haar algemene ontwikkeling ten goede zouden komen. De opbouw van ons zonnestelsel, de Eerste Wereldoorlog, de verkiezingen in Frankrijk, de staatsinrichting in de Verenigde Staten, er waren weinig onderwerpen waarover Robert geen zinvolle introductie kon geven. 

Natuurlijk handelden de meeste gesprekken over huisje-tuintje-kinderen, de banaliteit en de meligheid loerden als een straathond achter elke lantaarnpaal. Robert voelde echter, nee, hij wist gewoon dat Melanie meer van een gesprek verlangde. Ze had een goede opvoeding genoten in een voorbeeldig katholiek gezin en in een hoog aangeschreven meisjeslyceum. Hij merkte wel dat zijn woorden niet op dorre grond vielen, maar vrucht zouden dragen.

Hij had haar zelfs verteld over de Ongelovige Thomas, die alleen maar in de verrijzenis van Jezus wilde geloven als hij zijn handen in Zijn wonden had gelegd. Maar die daarop volmondig zijn geloof had beleden.

‘Daar kunnen wij best een voorbeeld aan nemen, Melanie. De ongelovige Thomas wordt traditioneel als een afvallige afgeschilderd. Maar dat was hij niet, o, neen.’

Benieuwd naar het vervolg? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten