Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 29 oktober 2014

Artistiek "labeur"

Publicist Koenraad De Wolf uit Herzele blijft erg actief. Heel recent is zijn nieuwste boek 'Kroniek van een dorpspastoor' voorgesteld in de kerk van Brakel-Elst. Niet toevallig daar, aangezien het boek het levensverhaal schetst van Georges Herregods, jarenlang de gewaardeerde parochieherder van Elst. Georges Herregods is een veelzijdig kunstenaar die ook in zijn artistiek werk met veel mededogen naar de kleine mens kijkt. Het boek bevat 220 karikaturen van zijn hand. Het betreft een uitgave van de plaatselijke heemkring Triverius. In 2002 publiceerde Koenraad De Wolf reeds bij uitgeverij Halewijn het boek 'Klei & Kleur, retrospectief Georges Herregods'.
Paul de Pessemier (links)

Intussen is ook 'De collectioneur' van jonkheer Paul de Pessemier 's Gravendries (vroeger woonachtig in Brakel) officieel voorgesteld in de nabijheid van het kasteel van Laarne. De roman vertelt het dramatische levenslot van schoolvos en collectioneur Armand Verwaeter. De hoofdfiguur is een dwangmatige verzamelaar van miniatuurschilderijen. De auteur liet zich bij het schrijven inspireren door verzamelaars die hij ontmoette als verantwoordelijke van het Slot van Laarne. Binnenkort signeert de Pessemier zijn werk op de boekenbeurs. Zijn volgende roman wordt 'Het welwillende land'. Hij werkt tevens aan een biografie van Reimond Stijns, auteur van onder meer 'Arm Vlaanderen' (samen met I. Teirlinck) en 'Hard labeur'.


Reimond Stijns werd in 1850 geboren in Mullem, thans deelgemeente van Oudenaarde, en was de schoonbroer van Isidoor Teirlinck, afkomstig uit Zegelsem. 'Hard labeur' geldt als een hoogtepunt van het naturalisme in Vlaanderen. In 1985 werd het tot tv-serie bewerkt door de Vlaamse openbare omroep. Jo De Meyere vertolkte de hoofdfiguur Speeltie. De serie maakte destijds nogal wat ophef onder meer omdat Speeltie genadeloos zijn jongste zoon doodslaat. 

Benieuwd naar het vervolg van 'De eenzaamheid van het grensgebied'? Afspraak op zondag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten