Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 8 oktober 2014

Littekens

Op 4 maart 2009 overleed in Wezemaal de bekende filosofe en schrijfster Patricia De Martelaere (°1950, Zottegem) ten gevolge van een hersentumor. De Martelaere doceerde aan de K.U. Leuven onder meer wijsbegeerte. Zij was evenwel ook een bekroond fictieauteur. Zowel 'Nachtboek van een slapeloze' (prijs beste debuut), 'Littekens' (AKO-nominatie) als 'Het onverwachte antwoord' (Gouden Uil Publieksprijs) werden destijds goed onthaald.

Reeds in 2013 publiceerde Marja Pruis het biografische essay 'Als je weg bent' over Patricia De Martelaere. De schrijfster stond destijds vrij weinig interviews toe, wat aanleiding gaf tot een zekere graad van mysterie rond haar persoon. Ook nu, na dit essay, blijven er echter nog gaten in haar biografie.

Wel is intussen al lang duidelijk waarom literatuurwetenschapper Hugo Brems in zijn literatuurgeschiedenis 'Altijd weer vogels die nesten beginnen' Patricia De Martelaere volkomen ten onrechte schrapte. Brems had gedurende geruime tijd een passionele relatie met De Martelaere, maar beëindigde die om zijn huwelijk te vrijwaren. Hij besloot dan maar om Patricia De Martelaere ook uit zijn literatuuroverzicht te schrappen. Of hoe de werkelijkheid soms de fictie overtreft...

Van een filosofe naar een psychologe hoeft geen grote stap te betekenen indien beiden eveneens met literatuur bezig zijn. Bovendien komt ook een psychotherapeute in contact met mensen met (mentale) littekens. Begga Dom, afkomstig uit het Leuvense maar wonende in Brakel, publiceerde inmiddels met 'Blauwe matrozen' en 'Rood weeskind' twee positief ontvangen jeugdboeken. 

Het eerste boek handelt over het meisje Anna dat naar de Zuidpool trekt om haar vader te zoeken. 'Rood weeskind' is het verhaal van Thor die de dood van zijn tweelingbroer niet kan verwerken, tot hij twee zussen ontmoet. En als u het echt wil weten: de merkwaardige titel heeft betrekking op een nachtvlinder.   

Begga Dom woonde intussen reeds op de meest diverse plekken, meer bepaald in Frankrijk, Wales, Noorwegen en Chili. Maar niettegenstaande die wereldse achtergrond blijkt zij toch onder de indruk van de landelijke schoonheid en natuur van Brakel en omgeving.

Benieuwd naar het vervolg van 'De eenzaamheid van het grensgebied'? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten