Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

dinsdag 7 november 2017

Bella Italia

Ik heb Italiaans altijd al een poëtische taal gevonden. Helaas ken ik hooguit een handvol woorden, rechtstreeks afkomstig uit het Latijn. Dan maar troost zoeken in de Italiaanse literatuur, weliswaar in Nederlandse vertaling. Ook bij mijn bezoek aan de Boekenbeurs bleken de betere Italiaanse romans trouwens nadrukkelijk aanwezig.

De Napolitaanse romans 1 - De geniale vriendinDe Napolitaanse romans van Elena Ferrante leerde ik kennen door een column van Italiëminnaar Filip Joos. Deze romancyclus vertelt de ontroerende belevenissen van de Napolitaanse meisjes Lila en Elena. 

In 'De geniale vriendin', de eerste roman van de cyclus, leren we de jonge meisjes kennen die opgroeien in een volkswijk in Napels. De intelligente Lila moet vroegtijdig van school af. Elena mag verder studeren, maar voelt zich de mindere van Lila. Het verhaal van hun vriendschap en rivaliteit zullen we gedurende vier romans blijven volgen, met op de achtergrond de geschiedenis van Napels en Italië. 

Toen uitlekte dat achter het pseudoniem Elena Ferrante een man schuilging, veroorzaakte dat zowel ontgoocheling als ongeloof. Het leek ondenkbaar dat een man met zoveel inlevingsvermogen over vrouwen kon schrijven. 


'De acht bergen' van Paolo Cognetti is een ontroerend en bekroond verhaal over een levenslange, ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap en over de moeilijke relatie van de hoofdfiguur Pietro met zijn stugge vader. Het is een klassieke roman die zich grotendeels afspeelt in het ruige en ongenaakbare landschap van de Italiaanse Alpen. Een indringend verhaal over de relatie tussen mens en natuur maar evenzeer over eenzaamheid, liefde, dood en de hoogst individuele menselijke zoektocht naar geluk. Een schitterende roman die je niet snel loslaat.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten