Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

dinsdag 17 oktober 2017

Boekentips voor herfstige en andere dagen

Annelies Verbeke
Of de herfst nu uitzonderlijk zacht of guur is, een goed boek lezen blijft een heilzame vorm van genieten. Wie door het ruime boekenaanbod gebukt gaat onder keuzestress, gooi ik hier een bescheiden en hoogst subjectieve reddingsboei toe.

'De zwarte brug' van Erik Vlaminck vertelt het levensverhaal van Leo Lenaerts. Lillo, het idyllische dorp waar hij opgroeide, moet wijken voor de havenuitbreiding. Leo leeft eenzaam en ontworteld verder in de grootstad. Hij ondergaat de wereld met rancune, wat tot uiting komt in tal van lezersbrieven die hij naar de kranten opstuurt. Gebukt onder een familietrauma zal hij uiteindelijk ten onder gaan als hij zich wil wreken op de burgemeester van Antwerpen. De ondergang van de kleine man in een oer-Vlaamse roman.

Ooit had ik het genoegen Annelies Verbeke te interviewen. Intussen heeft de Oost-Vlaamse schrijfster reeds een indrukwekkend oeuvre op haar naam. Na de indringende roman 'Dertig dagen' koos Verbeke met 'Halleluja' opnieuw voor een verhalenbundel. Een genre dat haar erg goed ligt zoals in het verleden al onder meer bleek met de bundel 'Groener gras'. 'Halleluja' bevat vijftien indringende verhalen. Haar personages willen of moeten opnieuw beginnen, al leidt dat zelden tot de ultieme verlossing. Soms zijn de verhalen bizar, soms geheimzinnig, maar steeds getuigend van het vakmanschap van Annelies Verbeke, ongetwijfeld één van onze beste schrijfsters. 

Annelies Verbeke is met 'Halleluja' één van de zes genomineerden voor de ECI Literatuurprijs. De prijs wordt dit jaar uitgereikt op 9 november. Aan Vlaamse kant zijn ook Koen Peeters met 'De mensengenezer' en Peter Terrin met 'Yucca' genomineerd. 

Het leven in het landelijke Oost-Duitse nest Unterleuten wordt brutaal door elkaar geschud als de hogere overheid er windmolens wil neerplanten. Alle vetes en spanningen komen bloot te liggen in het kleine dorp. De Duitse succesauteur Juli Zeh ontrafelt gedurende meer dan zeshonderd pagina's de menselijke intriges aan de hand van tien verschillende vertellers. Uiteindelijk zijn de haat en het wantrouwen zowat alom aanwezig en zal de tragiek de bovenhand halen. In Unterleuten gaan de vlaggen figuurlijk halfstok, maar 'Ons soort mensen' is wel een absolute aanrader voor literatuurliefhebbers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten