Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 5 augustus 2015

Het zomerhuis van Herman Koch

Vorige week hoorde ik een VRT-journaliste op radio 1 'Zomerhuis met zwembad' aanprijzen van Herman Koch. Ze had het boek net voor de tweede keer gelezen en het opnieuw niet kunnen wegleggen voor het helemaal uit was. Verrassend is dat niet, want het betreft een meeslepende en bijwijlen grappige whodunit. 

Nu wil het toeval dat ik het boek vorig jaar tijdens mijn vakantie zelf las. We verbleven toen in een zomerhuisje in Frankrijk, zowaar met een zwembad. Al gebiedt de eerlijkheid op te merken dat het zwembad eerder een ruim ploeterbad was en dat het weer zo tegenviel dat ik het werk binnen heb gelezen. Airco uit en een pull aan. Op de koop toe waren de Rode Duivels net op de wereldbeker voetbal uitgeschakeld door Argentiniƫ. Het boek moest dus wel echt goed zijn om mij zoveel 'ellende' te doen vergeten.

'Zomerhuis met zwembad' is echter een meer dan waardige opvolger voor 'Het diner', waarmee Koch hoge ogen scoorde. Hoofdfiguur is dokter Marc Schlosser, die zo zijn bedenkingen heeft bij de artistieke wereld. En die koestert hij zeker over de succesrijke acteur Ralph Meier, die anderhalf jaar eerder plots in zijn wachtkamer opdook. Meier sterft evenwel, waarvoor de niet altijd even gewetensvolle huisarts Schlosser zich moet verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege. Alles heeft te maken met merkwaardige gebeurtenissen aan en rond het zwembad van het vakantiehuis, waarin Marcs dochter Julia de dramatische hoofdrol vertolkt.

Herman Koch weet de lezers tot het einde in de ban te houden dankzij zijn goed opgebouwd verhaal, dat de hele tijd mooi in balans blijft. Ook hier wordt de lezer bovendien geconfronteerd met morele vraagstukken als de overspelige huisarts wel een toegewijde vader blijkt. Zeker in een zwoele vakantieperiode is 'Zomerhuis met zwembad' een aanrader!

Benieuwd naar het vervolg van 'De eenzaamheid van het grensgebied'? Afspraak op zondag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten