Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 22 juli 2015

De grote Ierse stilte

De Ierse schrijver John Boyne (°1971, Dublin) hoeft nauwelijks te worden voorgesteld. Zijn boeken verschijnen in meer dan 42 talen. Met 'De jongen in de gestreepte pyjama' scoorde hij een internationale bestseller. Van het boek werden meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht. Het is tevens verfilmd. Maar ook bijvoorbeeld 'Het Winterpaleis', over het lot van de laatste Russische tsaar en vooral over zijn overlevende dochter is een erg meeslepende roman.

Het heeft vijftien jaar geduurd vooraleer John Boyne een roman over Ierland heeft geschreven. 'De grote stilte' (originele titel: 'The History of Loneliness') begint met een nogal provocerende openingszin: 'Pas toen ik ruim op middelbare leeftijd was ging ik me ervoor schamen een Ier te zijn.'

Het boek vertelt het levensverhaal van Odran Yates die in 1972 op jonge leeftijd, onder druk van zijn moeder, naar het seminarie trekt om priester te worden. Hij wordt er kamergenoot en goede vriend van Tom Cardle. Na een turbulent jaar in dienst van de pausen in het Vaticaan, vindt Odran zijn ware roeping in een school waar hij leraar is en verantwoordelijke van de bibliotheek.

In zijn beginperiode worden priesters in het vrome Ierland alom gerespecteerd en zelfs op handen gedragen. Mensen maken spontaan plaats op een stampvolle trein bijvoorbeeld. Het contrast kan veertig jaar later niet groter zijn. Na diverse onthullingen over misbruiken door geestelijken wordt de Kerk in Ierland haast letterlijk uitgespuwd. Dat komt dubbel hard aan bij de man van goede wil die Odran Yates ongetwijfeld is. Maar het lot van zijn beste vriend en een familiaal drama zullen ook hem voor de spiegel plaatsen. 

'De grote stilte' is een overweldigend en intens boek geworden, dat de lezer niet alleen tot de laatste pagina in de ban houdt maar ook achteraf niet zomaar loslaat. Vermeldenswaard is nog dat John Boyne in zijn dankwoord bij het boek niet enkel de misbruikte Ierse kinderen als slachtoffers vermeldt maar ook de 'toegewijde en eerlijke priesters die hun leven en roeping geschonden hebben zien worden door wat hun collega's hebben aangericht'.

Benieuwd naar het vervolg van 'De eenzaamheid van het grensgebied'? Afspraak op zondag!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten