Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 17 september 2014

Van Tielt naar Monte Carlo

Sinds eind augustus is 'Kwikzilver', de nieuwe roman van Ann De Craemer (Tielt) uit. Na 'Vurige tong' en 'De seingever' is het de derde roman van De Craemer. Vooral 'Vurige tong' veroorzaakte enige ophef omdat de schrijfster nogal hard van leer trok tegen de katholieke gemeenschap in haar gemeente Tielt. Al liet De Craemer af en toe in het boek toch ook reeds een meer gevoelige kant van haar persoonlijkheid zien.

Dat was nadrukkelijker het geval in 'De seingever', waarin een vrij warm beeld werd geschetst van een vrijwilliger bij Vlaamse koersen. Die lijn trekt Ann De Craemer nu door in 'Kwikzilver', een herkenbare ode aan haar grootmoeder en haar verhalen. 

Het boek geniet in elk geval veel aandacht in de media in Vlaanderen en Nederland. Opmerkelijk is dat vooral de Nederlandse recensenten het over 'een liefdevol en ontroerend portret' hebben dat toch niet vervalt in meligheid. In de Vlaamse media is op dat vlak enig voorbehoud merkbaar en neemt men al eens het woord "mierzoet" in de mond. Verder verlangen sommigen naar verhalen die minder teruggrijpen naar de eigen jeugd en familie. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de lezer zelf om te oordelen en zijn eigen smaak te volgen...


Ook 'Monte Carlo', de nieuwste roman van Peter Terrin (Herzele), gaat allerminst onopgemerkt voorbij. In de kritieken heeft men het onder meer over "een kleinood", "een puntgave roman" en een waardige opvolger van het bekroonde 'Post mortem'. 'Monte Carlo' is nu eveneens opgenomen op de longlist voor de AKO Literatuurprijs. Op 26 september reduceert men de lijst tot maximaal 6 genomineerden. 

En op donderdag 4 december om 20 uur is Peter Terrin te gast in het O.C. De Lier te Lierde op uitnodiging van de plaatselijke openbare bibliotheek. Alvast een datum om te noteren! 


Benieuwd naar het vervolg van 'De eenzaamheid van het grensgebied'? Afspraak op zondag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten