Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 20 augustus 2014

Eindelijk oorlog?!

Lang geleden, toen er nog geen sprake was van blogs en sociale media, heb ik Paul de Pessemier 's Gravendries (°1951, Zandbergen) geïnterviewd. Het interview vond plaats in zijn woning in Brakel-Opbrakel en handelde over het Top-domein (kasteel met park) in Brakel, waarover hij een artikel had gepubliceerd. 

Er hing een merkwaardige melancholie over het gesprek, want het liep op dat moment niet zo best met de bijhorende limonade- en bronwaterfabriek. Terloops liet Paul de Pessemier zich ontvallen dat hij in het Top-kasteel geen enkel boek had aangetroffen, waaraan hij enkele begrijpelijke conclusies verbond.

Later heb ik mij deels op de limonadefabriek en de eigenaar ervan geïnspireerd voor het titelverhaal van mijn bundel 'Reigers en andere verhalen'. Zij het dat ik mijn verbeelding niet in het gareel heb laten houden door de koele feiten. 

Inmiddels woont jonkheer de Pessemier met zijn gezin in het kasteel van Laarne, eigendom van de Koninklijke Vereniging voor Historische Woonsteden. De kans dat men in het kasteel van Laarne geen enkel boek aantreft, is nagenoeg uitgesloten. Na enkele eerdere historische en bouwkundige publicaties, schreef de Pessemier de voorbije jaren een aantal romans, uitgegeven door Bola Editions uit Gent.

Deze maand verscheen bij de Vries-Brouwers zijn nieuwe roman 'De collectioneur'. Het is het verhaal van mijnheer Verwaeter, een geschiedenisleraar, die dwangmatig antieke miniatuurschilderijen verzamelt. Zeker tijdens de bezettingsjaren gaat hij daarbij niet altijd even fraai te werk. Op het hoogtepunt van zijn roem wordt de collectioneur evenwel door zijn duister verleden ingehaald. Verwaeter vereenzaamt en grijpt naar de fles. Maar het kan nog erger...




De Nederlandse succesauteur Herman Koch (°1953, Arnhem) brak wereldwijd door met 'Het diner', dat een internationale bestseller werd. Het boek stond zelfs wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Op 6 mei 2014 is zijn laatste boek 'Geachte heer M.' uitgekomen. Dit boek gaat over een schrijver op zijn retour, die in het merendeel van zijn romans (te) gretig naar de oorlog teruggrijpt. 

In 1996 verscheen echter reeds van Koch een roman onder de enigszins provocerende titel 'Eindelijk oorlog'. In dit vlot en beheerst geschreven verhaal raakt de hoofdfiguur geobsedeerd door de geschiedenis van zijn overleden tante Mies uit Arnhem. Kochs geboortestad krijgt een fikse veeg uit de pan. Het is een alternatief oorlogsverhaal, want uiteindelijk gaat alles terug op een traumatische gebeurtenis die niet losstaat van de Tweede Wereldoorlog. Het boek is nu heruitgegeven bij Ambo/Anthos.



Voor wie er toch nog mocht aan twijfelen: zowel de 'groote oorlog' als de Tweede Wereldoorlog blijven uitermate belangrijke inspiratiebronnen in de Nederlandse letteren.

Benieuwd naar het vervolg van 'De eenzaamheid van het grensgebied'? Afspraak op zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten