Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

donderdag 19 juni 2014

Hercule Poirot


Verschillende Vlamingen zijn de laatste vijftien jaar de taalgrens overgestoken en hebben zich gevestigd in Le Pays des Collines. Het is een groene, golvende streek die aansluit bij de Vlaamse Ardennen. De bouwkavels zijn er nog iets ruimer en de woningen doorgaans wat goedkoper. Bovendien zijn er statige herenhuizen en landelijke woningen die doen dromen van verre streken in Frankrijk. Voorbij Lessen kan men ook relatief vlug via de snelweg naar Brussel.

De veelzijdige kunstenaar Pjeroo Roobjee (pseudoniem van Dirk De Vilder) verhuisde reeds in 1998 van een oud schoolgebouw in Zegelsem (Brakel) naar Ellezelles. Die Waalse taalgrensgemeente gaat onder meer prat op 'Le Sentier de l'Etrange', een wandelpad waarop je heksen, duivelse figuren en ander sympathiek volk kan ontmoeten. Men beweert er trouwens ook dat Hercule Poirot in het dorp is geboren. Inderdaad, de even ijdele als geniale detective die de moeilijkste mysteries van Agatha Christie spelenderwijs ontrafelt. Met wat hulp van de kleine grijze hersencellen.


Bij de dood van Agatha Christie in 1976 vroeg men zich af of Hercule Poirot een 'historisch' persoon was of geïnspireerd op karaktertrekken die de schrijfster tijdens de Eerste Wereldoorlog had opgemerkt bij gewonde Belgen. In Ellezelles hebben ze dat raadsel opgelost: Hercule is er geboren op 1 april 1850... Het verleidde zelfs de Britse Poirot-vertolker David Suchet in juli 2013 tot een bezoek aan het dorp.

Pjeroo Roobjee is nog steeds actief als schilder, graficus en schrijver. Hij werd inmiddels meermaals bekroond voor zijn artistiek werk. Hij is tevens de vader van Thuis-actrice Merel De Vilder Robier. Vorig jaar publiceerde Roobjee zijn nieuwste roman 'De zomer van de neusbloedingen'.

Ook in deze roman pakt de auteur uit met zijn kenmerkend barokke en exuberante taalgebruik. Ter illustratie uit het begin van zijn roman: 
“Binst dat zij een seconde later haar toilettafel naderde, om aldaar in de spiegel de gebronsde volmaaktheid van haar bast te kunnen wederzien, vertelden alle poriën van haar rug dat Thilo doorheen het ossenoog boven de lage ruit van de porte-brisée naar de regionen van haar lichaam aan het gluren was.”

Benieuwd naar de volgende berichten? Volg deze blog via mail (Submit: zie rechts bovenaan) en je ontvangt alle berichten vanzelf in je mailbox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten