Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

woensdag 14 augustus 2024

Korte bio




Stefaan Desmet (°Opbrakel, 1961) studeerde diplomatieke wetenschappen en pers- en communicatiewetenschappen.
Hij was tot 30 april 2023 financieel beheerder van de provincie Oost-Vlaanderen.
In het verleden schreef hij een aantal vakpublicaties over mediarecht in Vlaamse en Nederlandse tijdschriften (meer bepaald over de gespannen verhouding tussen de Vlaamse mediawetgeving en het Europees recht).

De voorbije jaren publiceerde hij over de beleids- en beheerscylus, de controlepiramide en het financieel beheer van de Vlaamse gemeenten, provincies en OCMW’s.

Onder meer in de Praktische handboeken voor Provincierecht en Gemeenterecht. Eind 2016 kwam het boek 'Gemeentesecretaris, financieel beheerder en managementteam' uit, waarin hij een uitgebreide bijdrage verzorgde. In 2013 gaf uitgeverij die Keure zijn boek 'De nieuwe beleids- en beheerscyclus voor gemeenten, OCMW’s en provincies' uit in de reeks Recht in de Gemeente. De grondig herwerkte versie, volledig aangepast aan de beleids- en beheerscyclus (BBC) 2020, verscheen in het eerste semester van 2019. Momenteel werkt hij aan een boek over de BBC 3.0, waarin de nieuwste wijzigingen aan de wetgeving zijn geïntegreerd. 


Op literair vlak verscheen een aantal van zijn verhalen in diverse literaire tijdschriften, waaronder het Nieuw Wereldtijdschrift, Kreatief en Schoon Schip.
Zijn verhalenbundel 'Reigers en andere verhalen' werd in 1997 uitgegeven door het Davidsfonds/Clauwaert. De bundel bevat dertien portretten van gewone mensen, die door het leven zijn getekend.

Zo is Palma uit het titelverhaal een gepensioneerde boekhoudster bij een limonadefabriek. Ze is nog steeds loyaal aan haar vroegere werkgever, meneer Albert.

"Palma beweert dat er reigers op het eilandje wonen. Elke woensdag verkoopt Palma broden op de markt. Het zijn grote broden, die Palma zelf heeft gebakken op steen."

Eind 2018 verscheen zijn roman 'De tovenaar van half negen' (uitgeverij Schrijverspunt). Het is een boek over liefde en verdraagzaamheid en hoe moeilijk die vaak te bereiken zijn omdat herinneringen of vooroordelen in de weg staan.



Het onverwerkt oorlogsverleden is prominent aanwezig in het literair werk van Stefaan Desmet. In oktober 2022 gaf Witsand Uitgevers zijn (in belangrijke mate op ware feiten gebaseerde) roman 'Wit verdriet, zwart verdriet' uit. Het is het verhaal van de kleine oorlog van Marie Demets en het stil verdriet van de familie van een bescheiden verzetsman. Veel verzetsstrijders zijn intussen vergeten, maar dat geldt niet voor Leo Vindevogel, de oorlogsburgemeester van Ronse. 

In juni 2024 kwamen de misdaadromans 'Nausikaä'en 'Zwart verleden' (Uitgeverij Partizaan) op de markt. Hoofdinspecteur John Six van de federale gerechtelijke politie, een fervent literatuurliefhebber, wordt geconfronteerd met een aantal opmerkelijke misdaden in de Scheldestad Oudenaarde en in de schilderachtige Vlaamse Ardennen.

Op een zaterdagochtend wordt Nausikaä Vleugels ontvoerd aan de Donkvijver in Oudenaarde. Nausikaä is de dochter van Adelbrecht Vleugels, een controversiële politicus, die zich met felle uitspraken naar de top van het politieke leven in de Vlaamse Ardennen knokt. De ontvoerders refereren in hun opeisingsbericht al meteen aan de Vlaamse cultdichter Jotie T’Hooft. Daarna stuurt het bizarre Genootschap van de Roze Bril de politie raadselachtige boodschappen met literaire verwijzingen die een link hebben met de literatuurgeschiedenis van de streek en die naar Nausikaä kunnen leiden. Hoofdinspecteur John Six van de federale politie, een fervent literatuurliefhebber, bijt zich vast in de raadsels. Maar niets is wat het lijkt en niemand schijnt de volledige waarheid te vertellen.


In het woonzorgcentrum De Avondzon in Oudenaarde wordt een man vermoord. Het blijkt de kleinzoon te zijn van de omstreden oorlogsburgemeester. Er volgen meer misdrijven en telkens is er een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Intussen tracht de mooie maar geheimzinnige Nikita een Duitse oorlogsbrief, ondertekend door Adolf Hitler zelf, in handen te krijgen. Die brief zou dramatische gevolgen kunnen hebben voor de reputatie van een gerespecteerde textielfamilie. Hoofdinspecteur John Six van de federale politie voert het onderzoek en loopt, met risico voor zijn eigen leven, in de kijker van enkele brutale figuren, onder wie ook de mysterieuze Hermelijn.



Stefaan Desmet woont in de Oost-Vlaamse taalgrensgemeente Brakel (België), in het groene grensgebied van de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines.


Het is een heuvelachtige en bosrijke streek, onder meer bekend van de Ronde van Vlaanderen. De omgeving wordt wel eens vergeleken met Bourgondië of zelfs Toscane, maar toch vooral met de Waalse Ardennen.


De Vlaamse Ardennen zijn bekend als toeristisch wandel- en fietsparadijs. Maar de regio beschikt ook over tal van monumenten, waaraan vaak een intrigerend verhaal verbonden is. Niet enkel Adriaan Brouwer en Valerius De Saedeleer hebben een binding met de streek, maar ook hedendaagse kunstenaars als Johan Tahon, Panamarenko of Michaël Borremans. Het literair erfgoed van de streek leest bovendien als een verborgen geschiedenis, waar zelfs een ‘monument’ als Hugo Claus deel van uitmaakt. Stefaan Desmet verwerkt deze cultuurgeschiedenis in zijn boeken, in het bijzonder in de misdaadromans van John Six, politie-inspecteur en fervent literatuurliefhebber.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten