Foto auteur

Foto auteur
Foto Maarten Marchau, provinciebestuur Oost-Vlaanderen

maandag 5 mei 2014

Korte bio




Stefaan Desmet (°Opbrakel, 30 juni 1961) studeerde diplomatieke wetenschappen en pers- en communicatiewetenschappen.
Hij was tot 30 april 2023 financieel beheerder van de provincie Oost-Vlaanderen.
In het verleden schreef hij een aantal vakpublicaties over mediarecht in Vlaamse en Nederlandse tijdschriften (meer bepaald over de gespannen verhouding tussen de Vlaamse mediawetgeving en het Europees recht).

De voorbije jaren publiceerde hij over de beleids- en beheerscylus, de controlepiramide en het financieel beheer van de Vlaamse gemeenten, provincies en OCMW’s.
Onder meer in de Praktische handboeken voor Provincierecht en Gemeenterecht. In 2013 gaf uitgeverij die Keure zijn boek 'De nieuwe beleids- en beheerscyclus voor gemeenten, OCMW’s en provincies' uit. De grondig herwerkte versie, volledig aangepast aan de beleids- en beheerscyclus 2020, verscheen in het eerste semester van 2019. Eind 2016 kwam het boek 'Gemeentesecretaris, financieel beheerder en managementteam' uit, waarin hij een uitgebreide bijdrage verzorgde.

Op literair vlak verscheen een aantal van zijn verhalen in diverse literaire tijdschriften, waaronder het Nieuw Wereldtijdschrift, Kreatief en Schoon Schip.

Zijn verhalenbundel 'Reigers en andere verhalen' werd in 1997 uitgegeven door het Davidsfonds/Clauwaert. De bundel bevat dertien portretten van gewone mensen, die door het leven zijn getekend.

Zo is Palma uit het titelverhaal een gepensioneerde boekhoudster bij een limonadefabriek. Ze is nog steeds loyaal aan haar vroegere werkgever, meneer Albert.
"Palma beweert dat er reigers op het eilandje wonen. Elke woensdag verkoopt Palma broden op de markt. Het zijn grote broden, die Palma zelf heeft gebakken op steen."

Eind 2018 verscheen zijn roman 'De tovenaar van half negen' (uitgeverij Schrijverspunt). Het is een boek over liefde en verdraagzaamheid en hoe moeilijk die vaak te bereiken zijn omdat herinneringen of vooroordelen in de weg staan.

In oktober 2022 gaf uitgeverij Witsand zijn roman 'Wit verdriet, zwart verdriet' uit. Het is het verhaal van de kleine oorlog van Marie Demets en het stil verdriet van de familie van een bescheiden verzetsman. Veel verzetsstrijders zijn intussen vergeten, maar dat geldt niet voor Leo Vindevogel, de oorlogsburgemeester van Ronse. 

In mei 2023 komt de misdaadroman 'Onderhuids' (e-book, uitgeverij Hamley Books) op de markt. Hoofdinspecteur John Six van de federale gerechtelijke politie wordt geconfronteerd met een opmerkelijke ontvoering.

Stefaan Desmet woont in de Oost-Vlaamse taalgrensgemeente Brakel (België), in het groene grensgebied van de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines.

Het is een heuvelachtige streek, onder meer bekend van de Ronde van Vlaanderen. De omgeving wordt wel eens vergeleken met Bourgondië of zelfs Toscane, maar toch vooral met de Waalse Ardennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten